4. станція ДЯКОВО (18.0)

Львівська філія УЗ, ДН-5 Ужгород, дільниця Королево - Дяково (держ.кордон)
Дорога приписки:Львівська філія УЗ, ДН-5 Ужгород Україна / Фотолінії
Депо приписки:дільниця Королево - Дяково (держ.кордон)
Категорія:Роздільні пункти
Модель:Станція
Завод:Тепловозна тяга СССР
Стан:действующий
Побудований:1872
Дя́ково (колишня назва Неветленфолу) — прикордонна проміжна залізнична станція Ужгородської дирекції Львівської залізниці на неелектрифікованій лінії Королево — Дяково між станціями Чорнотисів (7 км) та прикордонною станцією Галмеу (5 км, Румунські залізниці). Розташована в селі Неветленфолу Виноградівського району Закарпатської області
 
На станції діє прикордонний однойменний пункт контролю.
 
Станція відкрита у 1872 році у складі залізниці Королево — Сату-Маре — Дебрецен під первмнною назвою Неветленфолу.
 
Дільниця Халмеу / Дяково — Батьово — Королево — Чоп — Чєрна-над-Тисою є комбінованою і здатна пропускати поїзди двох різної ширини колій — 1520 мм та 1435 мм. Це дозволяє організувати безперебійне перевезення вантажів із Румунії до Словаччини і далі до Європи без задіювання перевантажувальних терміналів та заміни вагонних візків.
 
На етапі будівництва дільниця Халмеу / Дяково — Батьово — Королево — {{ст.|Чоп} / Чєрна-над-Тисою будувалася під стандартну ширину колії 1435 мм. Після Другої світової війни, коли Закарпаття було приєднано до складу СРСР, в більшості своїй євроколія була пербудована, але на зазначеній ділянці вона збереглася, а вздовж неї паралельно була прокладена колія 1520 мм. За часів «холодної війни» цією залізницею здійснювалося перевезення вугілля з Румунії до Чехословаччину. Нині вантажні перевезення цією залізницею практично не здійснюються.
Загрузить фото · Править информацию
Списки рухомого складу




Головна сторінка · Редколегія · Контакт-центр