22. станція СЕРЕДИНА-БУДА (353.0)

Південно-Західна філія УЗ, ДН-5 Конотоп, дільниця Конотоп - Хутір-Михайлівський (держ.кордон)
Дорога приписки:Південно-Західна філія УЗ, ДН-5 Конотоп Україна / Фотолінії
Депо приписки:дільниця Конотоп - Хутір-Михайлівський (держ.кордон)
Категорія:Роздільні пункти
Модель:Станція
Завод:Електрифіковано змінним струмом 25kV Україна / Фотолінії
Стан: не работает  (оновлено 2023)
Побудований:1895
Середина-Буда (до 2023 року — Зернове) — проміжна станція 4-го класу Конотопської дирекції Південно-Західної залізниці. Розташована в однойменному місті Шосткинського району Сумської області, на Сіверщині поблизу державного кордону України з Росією.
 
У 1895 році через Середину-Буду було прокладено вузькоколійну залізницю загального користування Ворожба — Середина-Буда. Раніше вона належала Московсько-Києво-Воронезькій залізниці. На початку XX століття через місто побудована залізниця, що сполучила Навлю з Конотопом на залізниці Москва — Київ, будівництво якої тривало з 1905 по 1907 роки. Станція отримала назву Зернове від села неподалік.
 
Після розпаду Радянського Союзу станція і село, від якого вона отримала назву, опинилися в різних державах. Станція в Україні, а село — в Росії.
 
У 1992 році станцію передано з підпорядкування Брянського відділення Московської залізниці до Конотопського відділення Південно-Західної залізниці.
 
У березні 2003 року припинений рух міжнародних приміських поїздів на дільниці Суземка — Зернове.
 
Станція розташована за 2 кілометри від російсько-українського кордону, до 2022 року станція була міждержавним стиковим пунктом.
 
У липні 2022 року, щоб унеможливити рух поїздів з боку Росії, начальниця станції Лариса Євгеніївна Аліпченкова спільно з працівниками дистанції колії та місцевими вантажовідправниками розібрали 25 м колії в напрямку державного кордону, було організовано схід двох вагонів по обох коліях у місці з демонтованою колією, щоб остаточно заблокувати рух поїздів. Ці вагони були залишені на місці сходу з додатково привареними до колій гальмовими башмаками.
 
У грудні 2023 року станція отримала сучасну назву за назвою міста, в якому розташована.
Загрузить фото · Править информацию
Списки рухомого складу




Головна сторінка · Редколегія · Контакт-центр