12. станція КРУТИ (146.0)

Південно-Західна філія УЗ, ДН-5 Конотоп, дільниця Конотоп - з.п. Приостерний (Ніжин ДН-1)
Дорога приписки:Південно-Західна філія УЗ, ДН-5 Конотоп Україна / Фотолінії
Депо приписки:дільниця Конотоп - з.п. Приостерний (Ніжин ДН-1)
Категорія:Роздільні пункти
Модель:Станція
Завод:Електрифіковано змінним струмом 25kV Україна / Фотолінії
Стан:действующий
Побудований:17.12.1868
Кру́ти — проміжна залізнична станція 5-го класу Конотопської дирекції Південно-Західної залізниці на лінії Бахмач-Пасажирський — Ніжин. Розташована в селищі Пам'ятне Ніжинського району Чернігівської області.
 
Рух залізницею від Курська до Броварів було відкрито 17 грудня 1868 року і тоді ж було відкрито станцію Крути поблизу однойменного села.
 
З кінця XIX століття станція перетворюється на вузлову — 1891 року прокладено вузькоколійну залізницю до Чернігова, а вже 1894 року — було відкрито лінію до станції Ічня.
 
Станція увійшла в історію, передусім, через бій під Крутами, що відбувся 29 січня 1918 року безпосередньо поблизу станції та на самій станції.
Тут близько 600 українських вояків — чотири сотні Першої Київської юнацької школи імені Богдана Хмельницького та Перша сотня Студентського куреня Січових Стрільців під командуванням сотника армії УНР Аверкія Гончаренка зійшлися у бою із загоном російських більшовиків під командуванням підполковника Михайла Муравйова.
 
З 1920-х років станція перетворюється на звичайну проміжну — у 1920-х роках з Ніжина до Чернігова та Прилук було прокладено залізничні колії, а від Крут — розібрано.
 
Стара будівля вокзалу не збереглася. Сучасна будівля зведена після німецько-радянської війни.
 
Сьогодні станція має 4 основні колії, декілька підїзних, дві посадочні платформи, електрифікована змінним струмом.
Загрузить фото · Править информацию
Списки рухомого складу




Головна сторінка · Редколегія · Контакт-центр