4. станція ГРАНІТНИЙ (268.0)

Південно-Західна філія УЗ, ДН-4 Коростень, дільниця Коростень - Звягель-І
Дорога приписки:Південно-Західна філія УЗ, ДН-4 Коростень Україна / Фотолінії
Депо приписки:дільниця Коростень - Звягель-І
Категорія:Роздільні пункти
Модель:Станція
Завод:Електрифіковано змінним струмом 25kV Україна / Фотолінії
Стан:действующий
Побудований:1958
Гранітний — проміжна залізнична станція Коростенської дирекції Південно-Західної залізниці на лінії Коростень — Звягель I між станціями Обвідний (14 км) та Омелянівка (6 км).
 
Розташована біля села Березівка Коростенського району Житомирської області. Станція призначена для обслуговування «Омелянівського кар'єру».
 
Станція виникла 1958 року, яку найкраще охарактеризує її назва: вона так чи інакше пов'язана з гранітом. Неподалік від неї розташоване Березівське родовище, де з 1950-х років видобувають гранітний щебінь. Спочатку на місці станції був роз'їзд Березівка, що відкрили 1915 року при будівництві дільниці Коростень — Шепетівка. Свою назву роз'їзд отримав від села Березівка, що розташоване неподалік, а село — завдяки великій кількості берез, які ростуть повсюди в Поліссі.
 
З розробкою гранітного родовища виникла потреба в повноцінній станції, тому у 1958 році на місці роз'їзду побудували станцію Гранітний. Того ж року звели невеликий вокзал, що нагадує букву «П». Будівля практично повністю позбавлена декору: з оздоблень є лише невеликий карниз, виконаний із цегли.
 
2006 року електрифікована разом із усією лінією Коростень — Звягель І.
Загрузить фото · Править информацию
Списки рухомого складу




Головна сторінка · Редколегія · Контакт-центр