4. станція ПОЧАЙНА

Південно-Західна філія УЗ, ДН-1 Київ, дільниця Дарниця - Святошин - Київ-Волинський (кільце проти годин.стрілки)
Дорога приписки:Південно-Західна філія УЗ, ДН-1 Київ Україна / Фотолінії
Депо приписки:дільниця Дарниця - Святошин - Київ-Волинський (кільце проти годин.стрілки)
Категорія:Роздільні пункти
Модель:Станція
Завод:Електрифіковано змінним струмом 25kV Україна / Фотолінії
Стан:действующий
Побудований:1927
Поча́йна (до 27 березня 2018 року — Київ-Петрівка) — вантажна залізнична станція 1-го класу Київського залізничного вузла Київської дирекції Південно-Західної залізниці між зупинними пунктами Куренівка (1,3 км) та Оболонь (1,6 км).
 
Лінію, на якій розташована залізнична станція, почали будувати впродовж 1914—1915 років, як частину стратегічної кільцевої лінії навколо міста (будівництво завершено 1929 року). Станція відкрита 5 листопада 1927 року. Тодішня назва станції Петрівка походить від району Петрівка, який тоді мав назву на честь голови ВУЦВК Григорія Петровського (таку назву мала історична місцевість Поділ). Така назва Подолу не прижилася, але назва станції збереглася.
 
Наприкінці 1950-х років була побудована залізнична лінія до міста Вишгород. Основне призначення лінії було — доставка матеріалів і обладнання на будівництво Київської ГЕС у Вишгороді. Залізнична лінія Київ-Петрівка — Вишгород (завдожки 12 км) пролягає територією міста Києва та його найближчим передмістям. Пізніше лінія використовувалася для обслуговування промислових підприємств міста Вишгорода. Тривалий час неелектрифікована лінія Київ-Петрівка — Вишгород була звичайним непримітним під'їзних шляхом. Пасажирського руху до цього не було майже ніколи.
 
Вперше, 29 жовтня 2010 року, відбулася урочиста церемонія запуску дизель-поїзда сполученням Київ-Петрівка — Вишгород. На даному маршруті курсував дизель-поїзд ДР1А-161. До того ж, що всі інші залізничні лінії навколо Києва вже давно були електрифіковані. Пасажирського сполучення дизель-поїздами до цього часу не існувало.
 
9 вересня 2011 року, за 2 км на південь від станції Вишгород, дизель-поїзд зійшов з рейок. При цьому ніхто не постраждав, пасажири пересіли на автобуси. Незабаром пасажирський рух у напрямку Вишгорода знову остаточно припинився.
 
27 березня 2018 року станція перейменована на сучасну назву. Вважається, що назва Почайна походить від легендарної, майже зниклої річки в Києві, правої притоки річки Дніпро, випливала з Йорданського озера на Оболоні.
Загрузить фото · Править информацию
Связанные записи
НайменуванняДорога припискиДепо припискиМодельПобудованийПриміткаДата
1. перегін Почайна - ВишгородПівденно-Західна філія УЗ, ДН-1 Київдільниця Дарниця - Святошин - Київ-Волинський (кільце проти годин.стрілки)ПерегінПерегін одноколійний, ПАБ
2. станція Вишгород (п. Почайна - Вишгород)Південно-Західна філія УЗ, ДН-1 Київдільниця Дарниця - Святошин - Київ-Волинський (кільце проти годин.стрілки)Станція2010
Списки рухомого складу




Головна сторінка · Редколегія · Контакт-центр