14. станція НІЖИН (126.0)

Південно-Західна філія УЗ, ДН-1 Київ, дільниця Дарниця - Ніжин (Конотоп ДН-5)
Дорога приписки:Південно-Західна філія УЗ, ДН-1 Київ Україна / Фотолінії
Депо приписки:дільниця Дарниця - Ніжин (Конотоп ДН-5)
Категорія:Роздільні пункти
Модель:Станція
Завод:Електрифіковано змінним струмом 25kV Україна / Фотолінії
Стан:действующий
Побудований:17.12.1868
Ніжин — вузлова дільнична станція 1-го класу Київської дирекції Південно-Західної залізниці на перетині ліній Ніжин — Київ, Чернігів — Ніжин та Бахмач — Ніжин.
 
25 січня 1857 року в Російській імперії вийшов указ про спорудження першої залізниці.
 
Найпершу в Україні залізницю Одеса-Головна — Балта завдовжки 213 км, будували протягом трьох років (1862—1865). Після чого постала необхідність і в залізничному сполученні Києва.
 
Зростала й кількість перевезених пасажирів. За 1913 рік — 90 тис. чоловік. Ще більшого значення набуває станція Ніжин у зв'язку з будівництвом залізничної колії Ніжин — Чернігів, яка введена в експлуатацію 22 листопада 1925 року.
 
Будівництво залізничної колії Ніжин — Прилуки закінчується в листопаді 1928 року. Усе це зробило Ніжин важливим залізничним пунктом.
 
У 1965 році через залізничну колію збудували автомобільний міст, що дало змогу краще використовувати автомобільний транспорт міста та області.
 
У 1964 році станцію було електрифіковано у складі лінії Бровари — Ніжин, а в 1967 році електрифіковано лінію Ніжин — Конотоп — Зернове змінним струмом. Потяги на електротязі почали курсувати між Києвом, Конотопом та Москвою, а приміські електропотяги — між Києвом, Бахмачем та Конотопом.
 
З червня по вересень 1999 року відбулась реконструкція залізничного вокзалу та відкриття руху електропоїздів через Ніжин на Чернігів. Будівельно-реконструційні роботи були пов'язані з модернізацією залізничної інфраструктури на ділянці Київ — Чернігів та електрифікацією ділянки Ніжин — Чернігів. Урочисту церемонію відкриття руху поїздів здійснював Президент України Л. Д. Кучма.
 
Нині Південно-Західна залізниця, яка сполучає Хутір-Михайлівський, Конотоп, Ніжин, Київ, Фастів I, Козятин I, Бердичів, Шепетівку й Здолбунів, електрифікована. Це одна з найважливіших залізничних магістралей країни.
Загрузить фото · Править информацию
Списки рухомого складу




Головна сторінка · Редколегія · Контакт-центр