4. станція ХАРКІВ-ЛЕВАДА (0)

Південна філія УЗ, ДН-2 Харків, дільниця Основа - Харків-Левада
Дорога приписки:Південна філія УЗ, ДН-2 Харків Україна / Фотолінії
Депо приписки:дільниця Основа - Харків-Левада
Категорія:Роздільні пункти
Модель:Станція
Завод:Електрифіковано постійним струмом 3kV, кінець електрифікації Україна / Фотолінії
Стан:действующий
Побудований:1911
Ха́рків-Лева́да — пасажирська залізнична станція 1-го класу Харківського залізничного вузла Південної залізниці.
 
Розташована біля Мовчанівського провулку та Аерокосмічного проспекту в Основ'янському районі міста Харкова. До будівлі вокзалу є один із виходів станції Метро «Левада».
 
Відкритий у 1911 році, як Сєвєродонецький вокзал Харкова Північно-Донецької залізниці (звідси і походила назва). У ХХ столітті з цього вокзалу вирушали поїзди до Микитівки, Родакового (Лиманський напрямок) та до Льгова (Золочівський напрямок).
 
У 1960-х роках станція Харків-Левада електрифікована постійним струмом (=3 кВ) та розпочався регулярний рух приміських електропоїздів Зміївського та Лиманського напрямків.
 
З 1966 року Харків-Левада є пасажирською станцією для поїздів приміського сполучення. З розвитком Харківського залізничного вузла були призначені приміські електропоїзди до Люботина, Мерчика, Чугуєва та Золочева, а на початку 2010-х років призначався прискорений приміський електропоїзд до станції Лиман.
В ході реконструкції у пасажирському парку було повністю замінено полотно, високі аварійні платформи замінені низькими з встановленням над ними навісів.
 
Вантажний парк був повністю ліквідований, через ліквідацію промислової зони вздовж вулиці Єлизаветинської. Друга колія, що вела до під'їзних колій в бік вулиці Біологічної був демонтований та обмежений тупикової призмою. Обслуговування даної промислової зони передано станції Харків-Вантажний.
 
Наразі, станом на 2024 рік, приміське сполучення від вокзалу станції Харків-Левада здійснюється лише до станцій Ізюм, Золочів та Чугуїв.
Загрузить фото · Править информацию
Списки рухомого складу




Головна сторінка · Редколегія · Контакт-центр