10. станція ПОЛТАВА-КИЇВСЬКА (320.2)

Південна філія УЗ, ДН-4 Полтава, дільниця Полтава-Південна - Гребінка (П-Зах. РФ)
Дорога приписки:Південна філія УЗ, ДН-4 Полтава Україна / Фотолінії
Депо приписки:дільниця Полтава-Південна - Гребінка (П-Зах. РФ)
Категорія:Роздільні пункти
Модель:Станція
Завод:Електрифіковано змінним струмом 25kV Україна / Фотолінії
Стан:действующий
Побудований:1901
Полта́ва-Ки́ївська — вантажна станція 1-го класу Полтавської дирекції Південної залізниці, розміщена між роз'їздом Шведська Могила (4 км) та станцією Супрунівка (4 км). Розташована в межах міста Полтави в кінці вулиці Вокзальна.
 
Станція виникла 1901 року у зв'язку із будівництвом залізниці Київ — Полтава — Лозова. Мала назву станція Полтава, після 1917—1920 років здобула сучасну назву.
 
Під час війни будівлю вокзалу було зруйновано, в повоєнну добу почалася відбудова станції.
 
У 1955 році зведено існуючу будівлю вокзалу за проектом архітектора З. Котлярової.
 
Неподалік станції у повоєнну добу було збудовано ряд промислових підприємств, переважно харчової промисловості, що зумовило подальше значення станції як великої вантажної.
 
У 2002 році реконструйовано станцію та пристанційну територію, збудовано надколійний пішохідний перехід. У червні 2002 року було закінчено електрифікацію ділянки Сагайдак — Полтава-Київська і на станції вперше в історії з'явилися електровози та електропоїзди.
 
У 2007 року відкрито руху електрифікованою лінією далі на схід, в бік Харкова. Однак всім поїздам, що прямують в бік Харкова, замінюють локомотиви — зі зміннострумового електровоза (наприклад, ВЛ80, ЧС4, ЧС8) на двосистемний (ВЛ82), оскільки лінія Полтава — Люботин електрифікована до станції Огульці змінним струмом, після неї за нейтральною вставкою (яка здатна пропускати тільки двосистемні електровози) в сторону Люботина починається вже постійний струм. Сама ж станція через те не є повноцінною станцією стикування, однак ще за радянських часи планували саме її зробити станцією стикування. В сторону Києва процедура ж проводиться навпаки — з двосистемного на зміннострумовий.
 
На Привокзальній площі знаходиться кінцева зупинка тролейбусного маршруту № 1, що сполучає вокзал Полтава-Київська із вокзалом Полтава-Південна. Цей маршрут, відкритий у 1962 році та започаткував тролейбусний рух у місті Полтава.
Загрузить фото · Править информацию
Списки рухомого складу




Головна сторінка · Редколегія · Контакт-центр