20. станція КОБЕЛЯКИ (202.4)

Південна філія УЗ, ДН-4 Полтава, дільниця Полтава-Південна - Павлиш (Одес.РФ)
Дорога приписки:Південна філія УЗ, ДН-4 Полтава Україна / Фотолінії
Депо приписки:дільниця Полтава-Південна - Павлиш (Одес.РФ)
Категорія:Роздільні пункти
Модель:Станція
Завод:Електрифіковано змінним струмом 25kV Україна / Фотолінії
Стан:Станція діюча
Побудований:1870
Кобеля́ки — проміжна залізнична станція 4-го класу Полтавської дирекції Південної залізниці на лінії Полтава-Південна — Кременчук між станціями Ліщинівка (14 км) та Ганнівка (16 км). Розташована у селі Бутенки Полтавського району Полтавської області. Поруч зі станцією пролягає автошлях національного значення Н31 Дніпро — Решетилівка.
 
Станція відкрита 1870 року під час прокладання Харківсько-Миколаївської залізниці. Отримала свою назву від міста Кобеляки, яке розташоване за 12 км від станції. Проте станція знаходиться у селі Бутенки Полтавського району, яке засноване у 1880-х роках, поблизу розробки глинистого мергелю, який використовувався на бут (будівельний камінь). Звідси і пішла назва села. Відкриття станції сприяло швидкому розвитку села, розширенню торгівлі.
 
До реконструкції 2011-го року станція мала три колії, і декілька під'їзних. По завершенню електрифікації та модернізації, добудували дві станційні колії, через що їх стало 5-ть, а також дві непарні колії перегонів Ліщинівка - рзд. 193 км. - Кобеляки, та Кобеляки - рзд. Куликівка - Ганнівка, через що роз'їзди на цих перегонах демонтовані.
 
У 2019-му розпочалося будівництво мосту над коліями ст. Кобеляки, на автотрасі Н31, замість переїзду через колії.
Загрузить фото · Править информацию
Списки рухомого складу




Головна сторінка · Редколегія · Контакт-центр