5. станція МАЛА ПЕРЕЩЕПИНСЬКА (164.1)

Південна філія УЗ, ДН-4 Полтава, дільниця Полтава-Південна - Павлиш (Одес.РФ)
Дорога приписки:Південна філія УЗ, ДН-4 Полтава Україна / Фотолінії
Депо приписки:дільниця Полтава-Південна - Павлиш (Одес.РФ)
Категорія:Роздільні пункти
Модель:Станція
Завод:Електрифіковано змінним струмом 25kV Україна / Фотолінії
Стан:Станція діюча
Побудований:1869
Мала́ Переще́пинська — проміжна залізнична станція 4 класу Південної залізниці, розташована у селі Пристанційне Новосанжарського району Полтавської області на шляху Полтава-Південна (24 км) — Кременчук (95 км) між найближчими залізничними зупинками Ткаченкове на північ і Собківка на південь.
 
Станцію споруджено 1869 року при прокладанні Харківсько-Миколаївської залізниці за 3 км від села Мала Перещепина. На станції були збудовані хлібні склади, магазин. За кількістю доставлених зернових вантажів на той час станція Мала Перещепинська поступалася хіба що перед Полтавою.
 
У 1976 році для підвищення пропускної спроможності прикордонних з Полтавою-Південною перегонів, добудовано другу парну колію на дільниці Полтава - Головач - Мала Перещепинська. У 1980-х у місцевому лісі розбудовано кар'єр для видобутку локомотивного піску, для чого туди проклали під'їзну колію, яку пізніше розширили. Довжина колії складала 5 кілометрів, а з відкриттям нового кар'єру, довжина сягнула 9 кілометрів.
 
До електрифікації та реконструкції станція мала 5 основних колій, декілька технічних для відстою вантажних вагонів.
 
Свого часу працював та відвантажував продукцію порцеляновий завод, від якого на сьогодні нічого не лишилося. Під час електрифікації побудувалу другу непарну колію перегону Мала Перещепинська - рзд. Собківка - Нові Санжари, і обидва підходи до станції стали двоколійними. У зв'язку з цим, розібрано та закрито рзд. Собківка, а під'зну колію до кар'єрів перенесли на ст. Нові Санжари.
 
На сьогодні станція має 4 основні колії.
Загрузить фото · Править информацию
Списки рухомого складу




Головна сторінка · Редколегія · Контакт-центр