12. станція МУКАЧЕВО (1704.8)

Львівська філія УЗ, ДН-5 Ужгород, дільниця Чоп - Бескид (ДН-1)
Дорога приписки:Львівська філія УЗ, ДН-5 Ужгород Україна / Фотолінії
Депо приписки:дільниця Чоп - Бескид (ДН-1)
Категорія:Роздільні пункти
Модель:Станція
Завод:Електрифіковано постійним струмом 3kV Україна / Фотолінії
Стан:действующий
Побудований:04.12.1872
Мука́чево (до 2017 року — Мукачеве) — станція Ужгородської дирекції Львівської залізниці на дільниці Стрий — Батьово. Розташована в однойменному місті Закарпатської області. Включає локомотивне депо, станції колій та сигналізації і зв'язку.
 
Станція відкрита у 1872 році. Через місто Мукачево проходить одна з найважливіших залізничних магістралей України. Так було і в період, коли місто належало до австрійської провінції Угорщини або пізніше, коли належало до Чехословаччини та до Радянського Союзу (після Другої світової війни). Важливість цієї лінії підтверджується тим, що до її прокладання Угорщина не мала залізничного зв'язку з сусідньою Галичиною, яка тоді входила до Австро-Угорської монархії.
 
Складна гірська місцевість потребувала великих обсягів земляних робіт, необхідно було створити високі насипи та глибокі ухили. На перегоні було споруджено 167 об'єктів, у тому числі тунелі на підйомах та заокруглених ділянках шляху, віадуки над річками та долинами, які мали особливе інженерне значення. 70-кілометровий шлях, де різниця висот між відправною та кінцевою станціями становить 679 м, був прокладений за допомогою найсучасніших на той час методів, до того ж у визначений термін — за два з половиною роки. У березні 1886 року поїздом можна було дістатися до Воловця, у квітні був облаштований тунель у Бескиді, а через рік відбулася передача в експлуатацію лінії, яка з'єднала Мукачево зі станцією на іншому боці Карпат — Лавочним. Одночасно з цим після відкриття галицької лінії Лавочне — Стрий розпочався безпосередній залізничний рух у напрямку Львова.
 
На основі договору між Угорською Північно-східною залізницею та місцевим урядом Угорщини від 1 серпня 1890 року лінії компанії, серед них дільниця Чоп — Мукачево — Лавочне, перейшли у власність та експлуатацію компанії «Угорські державні залізниці».
 
У 1962 році станцію електрифіковано постійним струмом (=3 кВ) у складі дільниці Мукачево — Чоп.
Загрузить фото · Править информацию
Связанные записи
НайменуванняДорога припискиДепо припискиМодельПобудованийДата
ТЧ-9 МукачевоЛьвівська філія УЗ, ДН-5 Ужгороддільниця Чоп - Бескид (ДН-1)Структурний підрозділ04.12.1872
Списки рухомого складу




Головна сторінка · Редколегія · Контакт-центр