20. станція РАХІВ (134.5)

Львівська філія УЗ, ДН-4 Івано-Франківськ, дільниця Хриплин - Делятин - Берлибаш (держ.кордон)
Дорога приписки:Львівська філія УЗ, ДН-4 Івано-Франківськ Україна / Фотолінії
Депо приписки:дільниця Хриплин - Делятин - Берлибаш (держ.кордон)
Категорія:Роздільні пункти
Модель:Станція
Завод:Тепловозна тяга СССР
Стан:действующий
Побудований:15.08.1895
Рáхів — залізнична станція 4-го класу Івано-Франківської дирекції Львівської залізниці на лінії Делятин — Ділове між станціями Ясіня (27 км) та Ділове (9,5 км). Розташована у місті Рахів Рахівського району Закарпатської області, поблизу державного кордону України й Румунії та географічного центру Європи.
 
Величезним поштовхом до соціально-економічного розвитку краю стало будівництво залізниці від станції Ясіня до Рахова, яка була введена в експлуатацію 15 серпня 1895 року. Будували залізницю 16 000 італійців і фахівців з інших країн Європи. В тому ж році і була заснована станція, яка пережила декілька імперій.
 
У різні часи звідси курсували поїзди до Будапешта, Відня, Праги, Ужгорода через Мармарощину, що нині входить до складу Румунії.
 
До початку 1990-х років станція була передатним пунктом із Румунськими залізницями. У радянські часи станція обслуговувала підприємства лісопромислового господарства, картонну фабрику.
 
Керівництвом Закарпатської області 25 січня 2022 року відновлено діалог з комплексного підходу та стратегічних проєктів, які можуть ефективно впливати на цілий сектор економіки області. Запропоновано відновлення транскордонного пасажирського перевезення і курсування поїзда з Івано-Франківська через Рахів, Берлибаш, залізничний міжнародний пункт пропуску на ділянці Ділове — Валя Вишеулуй у напрямку Сигіт Мармацій.
 
До Дня незалежності України, 24 серпня 2022 року, в рамках реалізації проєкту відновлення лінії до Держкордону через станцію Берлибаш, оновлено фасад вокзалу, прилегла територія та встановлена огорожа митної зони на станції Рахів. З 26 серпня 2022 року подовжено маршрут руху приміського поїзда від станції Рахів до зупинного пункту Ділове.
 
9 листопада 2022 року було запущено тестовий поїзд до станції Валя Вишеулуй у Румунії.
 
18 січня 2023 року запущено пасажирський поїзд «Мармароський експрес» до Валя Вишеулуй. Рух цією ділянкою було відновлено після перерви у 17 років.
Загрузить фото · Править информацию
Списки рухомого складу




Головна сторінка · Редколегія · Контакт-центр