6. станція НАДВІРНА (32.9)

Львівська філія УЗ, ДН-4 Івано-Франківськ, дільниця Хриплин - Делятин - Берлибаш (держ.кордон)
Дорога приписки:Львівська філія УЗ, ДН-4 Івано-Франківськ Україна / Фотолінії
Депо приписки:дільниця Хриплин - Делятин - Берлибаш (держ.кордон)
Категорія:Роздільні пункти
Модель:Станція
Завод:Тепловозна тяга СССР
Стан:действующий
Побудований:19.07.1894
Надві́рна — проміжна залізнична станція 3-го класу Івано-Франківської дирекції Львівської залізниці на неелектрифікованій лінії Хриплин — Делятин між станціями Тарновиця (8 км) та Делятин (18 км). Розташована в однойменному місті Надвірнянського району Івано-Франківської області.
 
Станція офіційно відкрита 19 липня 1894 року на спорудженій залізничній лінії Станиславів — Вороненка, яка пролягла через Надвірну. У спорудженні залізниці брали участь спеціалісти з Італії, Австрії та Німеччини. У 1894 році будівельники звели станційне приміщення, поряд з яким встановлено збірники для нафтової сировини. Перший поїзд пройшов новозбудованою колією 21 жовтня 1894 року.
 
Будівля надвірянського вокзалу увібрала в себе традиції австрійської «вокзальної» архітектури та складається з трьох рівновисоких об'ємів. З цетральною прямокутною двоповерхневою частиною зблоковані бічні одноповерхові рамена. Домінування центрального об'єму за розмірами посилює високий напіввальмовий дах. Планувальна характеристика ґрунтується на симетричному розташування основних об'ємів та несемитричному розміщенні внутрішніх приміщень. Декоративне вирішення фасадів обмежуються вертикальними смугами рустування наріжників та плоским ширкоким обрамленням вікон і дверей.
Загрузить фото · Править информацию
Списки рухомого складу




Головна сторінка · Редколегія · Контакт-центр