1. станція ІВАНО-ФРАНКІВСЬК (140.1)

Львівська філія УЗ, ДН-4 Івано-Франківськ, дільниця Івано-Франківськ - Коломия
Дорога приписки:Львівська філія УЗ, ДН-4 Івано-Франківськ Україна / Фотолінії
Депо приписки:дільниця Івано-Франківськ - Коломия
Категорія:Роздільні пункти
Модель:Станція
Завод:Тепловозна тяга СССР
Стан:действующий
Побудований:01.09.1866
Іва́но-Франкі́вськ — головна вузлова залізнична станція Івано-Франківської дирекції Львівської залізниці, розташований на перетині двох ліній Ходорів — Хриплин та Івано-Франківськ — Стрий.
 
Залізничний вокзал Львівсько-Чернівецько-Ясської залізниці у місті Станиславові (нині Івано-Франківськ) побудований у 1866 році. Ця дата зафіксована на металевих стовпах на пероні станції. Минуло ще три роки, як перший поїзд пройшов через Харків, а ще через рік залізничним вузлом став сам Київ (на той момент губернське місто).
 
Вже на початку 1890-х років Станиславів став залізничним вузлом, колії від якого розходились у п'яти напрямках: до Львова, Чернівців — Ясси (1866 – 1869), Стрия (1875), Гусятина (1884), Вороненко (1891).
 
Залізничний вокзал увійшов в історію електрифікації міста як перша споруда, яка була освітлена електричними лампами. Роботи з електрифікації проводила відома німецька фірма «Сіменс і Гальске», перші лампи на вокзалі засвітились 13 січня 1897 року.
 
Івано-Франківськ є транспортним хабом, де є можливість здійснити пересадку на міжміські та приміські автобусні лінії до Карпат або за кордон. Станція Івано-Франківськ щоденно приймає і відправляє поїзди, які є в Івано-Франківську кінцевим пунктом призначення, а також транзитні поїзди. Усі пасажирські поїзди (крім групових замовлень), які прямують через Івано-Франківськ, мають на станції тривалі зупинки.
Загрузить фото · Править информацию
Списки рухомого складу




Головна сторінка · Редколегія · Контакт-центр