10. станція ВОРОЖБА (74.4)

Південно-Західна філія УЗ, ДН-5 Конотоп, дільниця Конотоп - Ворожба (держ.кордон та межа з ДН-3 Білопілля, Півд.зал.)
Дорога приписки:Південно-Західна філія УЗ, ДН-5 Конотоп Україна / Фотолінії
Депо приписки:дільниця Конотоп - Ворожба (держ.кордон та межа з ДН-3 Білопілля, Півд.зал.)
Категорія:Роздільні пункти
Модель:Станція
Завод:Електрифіковано змінним струмом 25kV, кінець електрифікації Україна / Фотолінії
Стан:действующий
Побудований:1868
Ворожба́ — вузлова дільнична залізнична станція 2-го класу Конотопської дирекції Південно-західної залізниці. Розташована в однойменному місті Сумського району Сумської області.
 
Станція відкрита у 1868 році. З 1894 року введена в експлуатацію вузькоколійна залізниця Ворожба — Середина-Буда, яку у 1915 році перебудували на широку колію. Акціонерне товариство Московсько-Києво-Воронезької залізниці на початку 1890-х років побудувало на Ворожбянському вузлі паровозо-вагонні майстерні. Економічне значення вузла зростало. Вивозився, головним чином хліб, доставлялося вугілля, низка будівельних матеріалів, сіль тощо.
 
26 листопада 1888 року відкрито рух поїздів на ділянці Ворожба — Курськ Курсько-Київської залізниці. Незрівнянно збільшувались пасажирські перевезення. Нагально постало питання про будівництво приміщення нового вокзалу. Наприкінці XIX століття розпочалось його спорудження, а вже влітку 1898 році новий вокзал станції Ворожба освятили й урочисто відкрили.
 
Вокзал станції Ворожба за обсягом виконуваної роботи віднесений до 3-го класу, а за умовами процесу утворення пасажиропотоку є транзитним. З вокзалу станції є можливість дістатися у київському та харківському напрямками. За добу в середньому протягом року із вокзалу вирушає 450 пасажирів.
 
Станція Ворожба — дільнична, за обсягом виконуваної роботи віднесена до 2-го класу, і є міждержавною передатною станцією на Московську залізницю.
 
Наприкінці 2009 року почалися активні роботи з електрифікації дільниці Конотоп — Ворожба.
 
17 червня 2010 року станція електрифікована змінним струмом, також урочисто відкрито після реконструкції вокзал станції Ворожба, що збудований ще у 1888 року. На станції було введено в дію тимчасову пересувну тягову підстанцію, в майбутньому заплановано будівництво стаціонарної.
Загрузить фото · Править информацию
Списки рухомого складу




Головна сторінка · Редколегія · Контакт-центр