12. станція ЖАШКІВ (77.1)

Південно-Західна філія УЗ, ДН-2 Козятин, дільниця Погребище-І - Жашків (тупик)
Дорога приписки:Південно-Західна філія УЗ, ДН-2 Козятин Україна / Фотолінії
Депо приписки:дільниця Погребище-І - Жашків (тупик)
Категорія:Роздільні пункти
Модель:Станція
Завод:Тепловозна тяга СССР
Стан:действующий
Побудований:1927
Жашків — тупикова залізнична станція 4-го класу Козятинської дирекції Південно-Західної залізниці на неелектрифікованій лінії Погребище I — Жашків. Розташована в однойменному місті Уманського району Черкаської області.
 
Станція обслуговує елеватор, та деякі інші організації. Раніше відбувалось обслуговування цукрового заводу, проте станом на 2014 рік завод припинив діяльність, а під'їзна колія до заводу законсервована (частково розібрана рейко-шпальна решітка).
 
Будівництво лінії Погребище — Жашків — Цвіткове було розпочато під час Першої світової війни. Лінія зафіксована на картах 1916 та 1917 років. Остаточне введення лінії в експлуатацію відбулося лише у 1927 році. Станція, за проєктом, не мала б бути тупиковою, навіть тривали земляні роботи в районі села Виноград, що фактично мало бути на меті для здійснення наскрізного руху поїздів з Рівного через Козятин і надалі до Черкас, але планам завадила німецько-радянська війна.
 
До Другої світової війни станція Жашків була проміжною — у бік станції Цвіткове, як продовження лінії зі станціями Баштечки, Виноград, Бужанка, Дашуківка, Лисянка, Майданівка та Шпола. Відкриття руху транзитних пасажирських поїздів так і не було здійснено. Під час війни цю лінію було пошкоджено, а колії згодом розібрані, окрім дільниці від станції Лисянки до Хлипнівки, яка є складовою сучасної лінії Багачеве — Дашуківка. Наразі земляне полотно використовується як ґрунтова дорога, яка місцями заросла. Відтоді станція є кінцевою на лінії Погребище — Жашків. Мова про електрифікацію не йшла через тупиковість станції. Залізничне полотно пролягає лише у напрямку станції Погребище I.
Загрузить фото · Править информацию
Списки рухомого складу




Головна сторінка · Редколегія · Контакт-центр