6. станція ХАРКІВ-СЛОБІДСЬКИЙ (9.8)

Південна філія УЗ, ДН-2 Харків, дільниця Харків-Пасажирський - Рогань - Куп'янськ-Вузловий
Дорога приписки:Південна філія УЗ, ДН-2 Харків Україна / Фотолінії
Депо приписки:дільниця Харків-Пасажирський - Рогань - Куп'янськ-Вузловий
Категорія:Роздільні пункти
Модель:Станція
Завод:Електрифіковано постійним струмом 3kV Україна / Фотолінії
Стан:действующий
Побудований:1895
Ха́рків-Слобідський — проміжна залізнична станція 2-го класу на електрифікованій лінії Харків-Пасажирський — Зелений Колодязь між зупинними пунктами Верещаківка (2,5 км) та Платформа 13 км (2,7 км). Розташована у Слобідському районі міста Харкова. Обслуговує приміські потяги Люботинського та Золочівського напрямків. Один з чотирьох вокзалів Харківського залізничного вузла та один з двох вокзалів, який до повномасштабного російського вторгнення в Україну (з 2022) обслуговував поїзди далекого сполучення.
 
Станція відкрита 1895 року під час прокладання Харківсько-Балашовської залізниці.
 
20 грудня 1971 року здійснив перший пробний рейс приміський електропоїзд електрифікованою дільницею Харків-Балашовський — Лосєве — Гракове.
 
5 січня 1972 року відкритий регулярний рух приміських електропоїздів Чугуївського напрямку від вокзалу до станції Гракове через Лосєве, Рогань, Мохнач.
 
1 лютого 1972 року, о 00:30, пасажирський поїзд Чугуївського напрямку під паровозною тягою прибув останній раз на Балашовський вокзал.
 
У 1978 році, після відкриття лінії метрополітену до ХТЗ, частина приміських електропоїздів почала курсувати у сполученні Лосєве — Гракове. Наразі всі приміські електропоїзди прямують до кінцевої станції Лосєве, а дільниця Харків-Слобідський — Лосєве залишилася без приміського руху (електропоїзди прямують через станцію лише у разі руху до моторвагонного депо або на розмін).
 
У 2012 року станція була реконструйована.
 
5 січня 2024 року станція Харків-Балашовський перейменована на станцію Харків-Слобідський.
 
Станція має незначне пасажирське значення, проте є великим вантажним залізничним вузлом. Поруч знаходиться платформа для перевантаження вантажів із залізничних вагонів на автотранспорт. Крім того, поруч зі станцією знаходиться чимало підприємств, у тому числі такі, як завод імені В. О. Малишева та різноманітні промислові склади.
 
Від станції відгалужується лінія через зупинний пункт Качанівка до станції Лосєве, яка призначена для обслуговування вантажних операцій чимало харківських промислових підприємств (Завод імені В. О. Малишева, ВАТ «Турбоатом» тощо).
 
Станція має 12 основних колій, з них 4 - пасажирські платформи, та безліч під'їзних. Електрифікована у 1971 році постійним струмом 3кВ, причому електрифіковані тільки горловини, та 4-ри пасажирські колії.
Загрузить фото · Править информацию
Списки рухомого складу




Головна сторінка · Редколегія · Контакт-центр